Prihajajoči dogodki
V studiu se neprestano kaj dogaja. Preveri, kateri dogodki te zanimajo.
Kulinarična delavnica:
MAKE IT & TAKE IT: sarme
Naslednji termin: nedelja, 19. 1. 2024 ob 10h
Koncept delavnic MAKE IT & TAKE IT je, da skupaj ustavrimo določene jedi in jih odnesemo domov.
Jedi in izdelki, ki se bodo zvrstili: domača vegeta, granola, filane paprike, sarme, sirupi, pesto, itd. Nove ideje so dobrodošle!
Mi bomo priskrbeli vse sestavine, vi pa pridete samo z dobro voljo in kakšnim kozarčkom in posodico za domov.
Prve na vrsti v sklopu teh delavnic so sarme.
Cena delavnice: 20 €/osebo
Prijava in info: Info@frzek.si
Foto: Klara Avsenik Žagar
Kulinarična delavnica:
Meal prep
Naslednji termin: sobota, 25. 1. 2025 ob 10h
KAJ BOMO POČELI?
Teme, ki jih bomo obdelali:
- kako sestaviti uravnotežen krožnik
- kako obroke pripravljati za več dni vnaprej
- kako se pravilno shranjujejo različna živila
- različni triki, kako lahko prihranimo na času, denarju in zmanjšamo količino zavržene hrane
Skupaj bomo pripravili tudi več okusnih, polnovrednih in hkrati tudi cenovno ugodnih rastlinskih receptov, ki so popolni za pripravo vnaprej:
– pečena ovsena kaša
– zelenjavna pita s hrustljavo krompirjevo skorjico
– čili "sin carne"
– pisane beljakovinske solatne sklede na več načinov (s tofujem in tempehom)
– 4 okusne prelive za solate sklede ali testenine
– proteinske “snickers” ploščice
Cena delavnice: 89 €/osebo
Prijava in info: Prijava in info: evasusin97@gmail.com ali goingplant@gmail.com
Kulinarična delavnica: Fermentirani mlečni nadomestki
Naslednji termin: sreda, 4. 2. in 4. 3. 2025
Ste pripravljeni na naslednji korak v svetu fermentacije? Kot mikrobiologinja in strokovnjakinja za fermentacijo, z lastnimi probiotičnimi izdelki, ki jih najdete na trgovinskih policah, vas vabim na delavnico, kjer bomo skupaj ustvarili fermentirane rastlinske mlečne nadomestke!
Na delavnici boste spoznali:
- Rastlinski jogurt in kefir
- Fermentirano maslo in kremne sire
- Okusne namaze
Poleg tega se boste naučili, kako gojiti in uporabljati mikrobne kulture, ki so ključne za izdelavo probiotičnih izdelkov, ki skrbijo za zdravje vašega mikrobioma.
Prijava in info: moja@fermentarnica.com
Kulinarična delavnica: Priprava tofuja od A do Ž
Naslednji termin: sobota, 15. 2. 2025
Na delavnici bomo:
• pripravili tofu od zrna soje do končnega izdelka
• pogledali, kako tofu naredimo doma
• sveže pripravljen tofu uporabili v 5 ekstra simpl in ekstra okusnih receptih
Vsak od udeležencev prejme brezplačen goodie bag, poln Fržkovih izdelkov in LKV receptov.
Prijave in info: vita@littlekitchenvibes.com
ali info@frzek.si
Kulinarična delavnica:
Japonska kulinarika
Naslednji termin: sobota, 22. 2. 2025
Okviren urnik:
- Čajčkanje in (japonski) prigrizki
- o matchi in obredu čaja: Chadō (茶道)
- japonska prehrana skozi zgodovino z degustacijami
- 2 temelja umami okusov in kuhanje 2 tradicionalnih receptov
- art sushi
- japonska sladica mochi (na več načinov)
- druženje
Prijava in info: evasusin97@gmail.com
Kulinarična delavnica:
Fermentirane pijače, zelenjava in sadje – HRANA ZA MIKROBIOM
Naslednji termin: 8. 3. 2024
Fermentirana hrana je ključna za zdravje našega mikrobioma, saj spodbuja ravnovesje dobrih bakterij, krepi imunski sistem in izboljšuje prebavo.
Pridobite to dragoceno znanje na naši delavnici in vključite fermentirane izdelke v svojo prehrano!
Z delavnico boste prejeli:
- Znanje o fermentaciji
- 4x fermentirane shranke za domov
- Podrobne recepte in praktično znanje za domačo pripravo
- Degustacijo različnih fermentiranih dobrot
Prijava in info: moja@fermentarnica.com
Kitajsko novo leto:
Žlikrofi - jiao zi - 饺子
Od 29. 1. do 12. 2. poteka praznik pomladi, chunjie, 春节 oz. kitajsko novo leto.
Zato bomo 29. 1. 2025 ob 18h skupaj praznovali začetek novega leta!
Najprej bomo pogledali, kako novo leto praznujejo na kitajskem.
Zakaj je značilna rdeča barva in kdo je pošast Nian?
Zakaj je podgana prva po vrsti v kitajskem horoskopu in zakaj je mačka zaspala na odločilno tekmo?
Zakaj prvih 5 dni v novem letu ne smeš pometati?
Spoznali bomo še mnoge druge, s praznovanjem povezane šege in navade.
Seveda bomo govorili tudi o hrani! Pravzaprav bomo sami pripravili žlikrofe in jih na koncu tudi pojedli.
Cena: brezplačno - časti Fržek :)
Prijave in info: info@frzek.si
Kulinarična delavnica:
Make it & take it:
Žlikrofi - jiao zi - 饺子
1. in 8. februar 2025 ob 10h
Delamo žlikrofe in jih odnesemo domov.
Mi priskrbimo vse sestavine, vi pa prinesete pladenj, da boste žlikrofe odnesli domov.
Cena: 35 €/osebo
Prijave: info@frzek.si
Kitajsko novo leto:
čajanka in ustvarjanje
2. in 9. februar od 10h naprej
Na tradicionalni čajni ceremoniji se bomo spoznali z vrstami čaja in načinom obrednega pitja časa, poleg tega pa bomo ustvarjali iz papirja (papercut) in se pogovarjali o drugih značilnostih kitajske kulture.
Zakaj recimo nekaterne stavbe nimajo 4. nadstropja, da so vse pande na svetu kitajska last in kako dolga je železniška proga, če seštejemo vse tire.
Naučili se bomo tudi osnov kaligrafije in napisali nekaj pismenk.
Če boste za, pa lahko tudi kakšno zapojemo!
Cena: 20 €/osebo
Prijave in info: info@frzek.si
Kitajsko novo leto:
hot pot - huo guo - 火锅
petek, 31. januar 2025, ob 18h
petek, 7. februar 2025, ob 18h
Hotpot (dob.: vroči lonec) je prav posebno doživetje. Ni samo jedenje hrane, temveč je pomemben družabni dogodke, kjer se zbere večje število ljudi in ponavadi traja par ur.
Kako to sploh zgleda? Na sredini mize je vroč lonec z dvema različnima okusoma juhe. Okrog mize pa različne vrste hrane: tofu različnih vrst, razna zelenjava, gobe, rezanci, itd.
Vsi udeleženci hrano mečejo v lonec in ko je kuhana, jo vzamejo ven in pomakajo v omakico, ki so si jo predhodno naredili.
Zaradi omejenosti prostora sprejemamo za en termin samo 2 družbi s 4 - 6 osebami.
Cena: 38 €/osebo
Prijave in info: info@frzek.si
Kulinarična delavnica:
antična kulinarika
Naslednji termin: TBA
Bi radi izkusili, kako je iz kuhinj dišalo pred skoraj 2000 leti? Na zelo posebni kuharski delavnici bomo skupaj poustvarjali in preizkušali okuse Starega Rima
Skozi jedi in kuhanje bomo vstopili v svet Saturnalij- decembrskih antičnih praznovanj. Pripravili bomo različne jedi, sladke in slane, ter s kombiniranimi okusi.
Stari Rimljani niso skoparili z začimbami in tudi mi ne bomo. Vse skupaj bomo poplaknili z dobrim kozarčkom ter delavnico odeli v čas praznovanj. Pridobljeno znanje pa boste lahko uporabili nato tudi doma in pripravili za svoje drage praznično, a malo drugačno decembrsko pogostitev.
Le nekaj jedi, ki jih bomo skupaj pripravili: savillum, epytirum, dulcia domestica, mulsum in še veliko več.
Vabljeni, da skupaj pripravimo pogostitev, vredno rimskega cesarja in boga Saturna.
Prijava in info: obujeniokusi@gmail.com
Kulinarična delavnica:
Polnovredni brunch
Naslednji termin: TBA
Na delavnici bomo naredili:
- čičerikine palačinke s čemaževim pestom in domočim “parmezanom”
- ovsene palačinke s chia marmelado, jagodami in pasijonko
- beljakovinski lečin kruh
- krekerje
- 3 namaze na osnovi stročnic
- chia puding v 3 okusih
- čokoladno granolo
Prijava in info: goingplant@gmail.com
Kulinarična delavnica:
Droži
Naslednji termin: TBA
To je tvoj trenutek, da:
- usvojiš umetnost peke z drožmi brez predhodnega znanja,
- se naučiš enostavnih tehnik, ki ti ne bodo ukradle dragocenega časa, skupno maksimalno 8-10 min dejanskega časa in truda,
- poskusiš in vidiš droži, ki jih uporablja Anita in okusiš njen kruh z drožmi,
- zgneteš svoje testo in v živo vidiš poenostavljene tehnike mešanja, gnetenja in vsega, kar pride zraven,
Droženje ni zgolj peka. To je trenutek, ko se povežeš z naravo, tradicijo in kreativnostjo. Ustvarjanje s svojimi rokami ni samo terapevtsko, ampak prinaša tudi izjemno zadovoljstvo.
Začni peči boljši in bolj zdrav kruh - zate in za tvoje najbližje.
Prijava in info: info@drozomanija.si
Bi priredili kak dogodek pri nas?
Team building, sestanek s poslovnimi partnerji ali otvoritev nove spletne trgovine?
Ali pa (kuharsko) delavnico, večer družabnih iger ali rojstnodnevno kosilo?